Як очистити звукову доріжку в Adobe Audition? Ч.2. Забираємо шуми (DeNoise)

Перед тим як приступити до очистки аудіо від шуму, спершу варто розібратися, коли це необхідно, а коли навпаки шкодитиме. Бо ж шум — це не завжди щось погане чи просто побічний результат. Радійники знають, що будь-який репортаж без інтершуму не матиме т. зв. "ефекту присутності". Тобто запис на вулиці буде більш органічним, якщо на тлі чути звуки природи (нпр. шурхіт листя, спів пташок) чи міста (нпр. гомін людей, шум від автомобілів) тощо. Але є й технічні шуми, наприклад гудіння / потріскування / шипіння мікрофона, які суттєво дратують слухачів і ніколи не бувають хорошою ознакою. У постпродакшині такі недоліки обладнання легко можна прибрати за допомогою команди "DeNoise" в Adobe Audition. Як це зробити? Див. покрокову відеоінструкцію від Михайла Чикура нижче.
Традиційно нагадую, що для ефективного вивчення будь-якого програмного забезпечення варто спочатку ознайомитися з його інструкцією від виробника. Щодо продуктів Adobe, то їх завжди супроводжують "Посібником користувача" (User Quide).
Щодо інтершуму то головне, щоби він не заважав сприймати, не відволікав від основної начитки (голосу журналіста чи того, кого він записує). Аби так не відбувалося треба пам’ятати: чим ближче мікрофон до мовця, тим менше фонових звуків буде записано. За можливості диктофон варто тримати на відстані 15-20 см. до рота спікера. Здебільшого сучасні звукозаписувальні пристрої використовують в автоматичному режимі, тобто, диктофон сам визначає рівень чутливості. Детальніше про правила використання диктофонів та лайфхаки для начитки вже дуже скоро буде в окремій статті.



Начитку, яку обробляє автор відео можна завантажити нижче. Якщо бажаєте повправлятися в Audition, то качайте і пробуйте повторити крок за кроком.


Я переконаний, що всі усвідомлюють, скільки праці Михайло вкладає у те, щоб зробити кожен ролик таким лаконічним та інформативним. Якщо тобі сподобалося те, що він зробив − максимально репость та коментуй цей пост у соціальних мережах. А ще підпишись на YouTube-канал та акаунти автора в соціальних мережах:


https://www.facebook.com/ch1kyr
@ch1kyr

Немає коментарів:

Дописати коментар